Symptomer på stress

Hvis du føler dig stresset, oplever du måske indre uro, dårlig koncentration eller at miste overblikket. Måske har du også lagt mærke til ændringer i dit fysiske velvære – fx at du har svært ved at falde i søvn eller at du har mere ondt i maven eller hovedet end ellers. 

 

Stop op, og mærk efter

Det at blive stresset er ikke et tegn på, at der er noget i vejen med dig  tværtimod. Din hjerne og din krop reagerer på, at du føler dig udfordret. De symptomer, du oplever, prøver at gøre dig opmærksom på, at noget i dit liv ikke er, som det skal være. Derfor skal du ikke skælde dig selv ud over at blive stresset.

Derimod skal du arbejde hen imod at drage omsorg for dig selv og forsøge at fjerne nogle af de krav eller forventninger, du oplever. 

Gode råd til mindre stress

Vi kan ikke fremhæve vigtigheden af søvn nok. God søvn giver din krop og hjerne mulighed for at få ro i musklerne og fred fra tankerne. 

Gode råd til dig, som oplever dårlig søvn:

  • Fast sengetid: Gå i seng og stå op samme tid hver dag, så din krop vænner sig til dagsrytmen. Hvis din søvnrytme er rodet, så start med at stå 15 minutter tidligere op hver dag, og ryk gradvis sengetid i den rigtige retning dag for dag. 

  • Indeklima: Hold dit soveværelse mørkt og køligt. Sørg for ro med ørepropper eller hvid støj.

  • Prøv igen: Hvis du ikke kan sove efter 20 minutter, så stå op og lav noget roligt i 20 minutter, før du prøver igen.

  • Stimulanser: Undgå kaffe, the, energidrikke og nikotin mindst 4 timer før sengetid. 

  • Rolige ritualer: Afprøv små ritualer, der kan hjælpe dig til at falde til ro, og som kan signalere til hjerne og krop, at det er hviletid: Læsning, ordne vasketøj, pakke tasken til i morgen, gå i bad, lytte til roligt musik eller lave afspændingsøvelser.

  • Sluk det blå lys: Undgå det blå lys fra digitale skærme inden sengetid, da det begrænser søvnhormonet i hjernen. 

Vores tanker er med til at bestemme, hvordan vi opfatter en situation og hvilke forventninger, vi har. Hvis vi tænker selvkritiske og negative tanker, kan det være med til at gøre os stressede. Tankerne kan også få os til at føle tristhed eller angst. 

Har du tendens til at være hård ved dig selv? Så øv dig i at tænke mere nuanceret og konstruktivt om dig selv – du kan fx bruge forslagene herunder. 

6 konstruktive tanker

  1. "Det skal nok gå."

  2. "Det er okay, at jeg ikke kan nå det."

  3. "Jeg gør det så godt, jeg kan."

  4. "Det behøver ikke at være perfekt, før det er godt nok." 

  5. "Det er okay at lave fejl eller klare sig dårligt."

  6. "Jeg er ikke alene."

Du kan også prøve at tænke på dig selv som en god ven og forestille dig, hvad du ville sige, hvis vennen var i din situation. 

Hvis du generelt er hård ved dig selv, kan det hjælpe dig at tale med nogen om det. Du kan tale med en god ven, et familiemedlem eller os. Læs mere om vores forskellige tilbud.

Vidste du, at du forbrænder stresshormoner og øger naturlige lykkehormoner, når du bevæger dig? At bruge kroppen giver mere energi og overskud – noget, som helt naturligt reducerer tristhed og dårligt humør. 

Prøv dig frem, og find noget, der giver dig energi. Det kan være at cykle en tur, danse til høj musik, løbe en tur, lave udstræk på måtten eller fitness. 

Men overdriv ikke! Hvis du starter for hårdt ud, kan det betyde, at du bliver træt og udmattet. Start i et roligt gear  og find det niveau, der er rart for din krop. 

Den mest simple grund til stress er, at man har for mange aktiviteter i forhold til, hvad man faktisk kan nå. Hvis du kommer til at sige ja til for meget, kan du øve dig på at sige nej. Det kan være svært – særligt, hvis du føler, at du sårer andre ved at sige nej. Men det kan være nødvendigt at lære, så du ikke går ned med flaget. Støt dig fx til huskereglerne herunder. 

Huskeregler – sig fra:

  • Andre har lov til at bede om assistance, og du har lov til at sige ja eller nej.

  • Du har lov til at bede om assistance, og andre har lov til at sige ja eller nej.

  • Et nej skal ikke nødvendigvis begrundes  det er din vurdering af opgaven og din kapacitet, der gælder.

  • Andre har lov til at blive skuffede, når du siger fra  men det er ikke dit ansvar at opfylde deres behov på din egen bekostning eller at beskytte dem mod deres følelser.

God vejrtrækning nedsætter stressen i din krop og øger iltoptagelsen, så dit hoved bliver klarere. Din hjerne fungerer bedre med den rigtige mængde ilt, så en rolig vejrtrækning gavner både din koncentration og overblik. 

Den mest simple teknik er at være opmærksom på sit åndedræt uden at ændre på det. Det har en beroligende effekt, som er god at bruge i situationer, hvor du føler dig stresset.

Du kan også benytte dig af guidede øvelser, som kan hjælpe dig med at fjerne ubehag og få en rolig vejrtrækning.

Prøv vores guidede vejrtrækningsøvelser på siden om eksamens nervøsitet (under afsnittet 'Fald til ro').

Når du prioriterer dine aktiviteter, opgaver og forpligtelser, har du en bedre idé om, hvad du rent faktisk skal nå. Det er selvfølgeligt ikke rart at udsætte eller nedprioritere noget, men det kan være nødvendigt i perioder.

Prøv at give slip på forestillingen om, hvad du burde kunne, og forhold dig i stedet til, hvad du reelt kan. 

Find redskaber til at prioritere dine opgaver og din tid i vores booklet om stress.

Skab et fysisk sted, der er øremærket til afslapning. Og brug det kun til at hvile. Det er dit rolige sted, hvor du ikke skal nå noget eller være god nok til noget. Gør det rart og hyggeligt  fx med puder, tæpper, rolig musik og lys. Du kan sidde eller lægge dig ned, og lad tankerne ligge.

Du kan forsøge dig med at lave vejrtrækningsøvelser  eller små afspændingsøvelser for nakke eller krop.

Sådan kan du få hjælp

Hvis du oplever tegn på stress, kan det hjælpe at få redskaber til, hvordan du mindsker stressen. Det er også godt at tale med nogen om det – det kan være en ven, et familiemedlem eller os.

Hos os kan du deltage i en workshop eller gruppe om stress, læse vores booklet eller få en samtale med en af vores rådgivere.

Andre relevante tilbud

Gruppe om stress

Gruppen er relevant for dig, hvis du ønsker at styrke din evne til at håndtere stressende situationer hensigtsmæssigt.

Workshop om stress

På workshoppen kan du få viden om, hvad stress er, og hvordan det kan forebygges.

Online støtte

Med Online støtte kan du få redskaber til at skabe overblik og ro, når du føler dig presset.

Booklet om stress

I denne booklet guider vi dig igennem metoder til at finde kilderne til stress i dit liv og minimere deres påvirkning, så du kan føle dig mere ovenpå.