Gode råd til dig, der er ny på studiet

De fleste nye studerende gør sig tanker om, hvordan livet som studerende vil blive. Det er svært at forestille sig, hvordan uddannelsen vil være, eller hvordan du vil falde til. Regn derfor med at opleve ting, du ikke havde forventet eller tænkt over. 

Nu er jeg studerende - hvad så?

Du behøver ikke være en verdensmester-studerende fra dag 1. At blive god til at studere er en udvikling, der fortsætter gennem hele din uddannelse. 

Du er kommet for at lære noget – ikke for at være ekspert med det samme. 

Find din egen måde at være i fællesskabet på

Der er mange måder at være i fællesskabet på. Nogle studerende bliver efter undervisning for at læse eller snakke sammen. Nogle tager hjem med det samme, men lægger til gengæld en indsats i pauserne. Nogle går ind i studenterpolitik, og andre går på fredagsbar.

Find ud af, hvad der passer dig, og husk på, at den ene måde at være i fællesskabet på, er lige så fin som den anden.  

Holdbare studievaner

Der er mange måder at studere og lære på. De fleste studerende skal afprøve forskellige studievaner og -teknikker, før de finder ud af, hvad der virker for dem.

Husk at gøre plads til ro og hvile i din kalender. Du hverken kan eller skal være produktiv hele tiden. Og du gerne må holde fast i de dele af dit liv, som ikke handler om studiet.

Det er okay at være i tvivl

Selvom det er frustrerende at være i tvivl, om studiet er det rigtige, er det helt naturligt. Mange oplever, at valget af uddannelse også har været et fravalg af en masse andre gode muligheder. Og at det, de møder, når de begynder på studiet, ikke helt matcher det, de forestillede sig.

Men det er faktisk ikke så vigtigt, om du er stensikker eller usikker på dit studievalg. Prøv for en tid at glemme, hvordan du troede, det ville være at studere her. Og prøv at bruge tiden på at opleve, hvad det her er for et sted. Tillad dig selv at være den nysgerrige og vente med at vurdere og evaluere. 

"Det skal nok gå"

Læs, hvilke gode råd andre studerende ville ønske, de havde fået som nye på studiet.

Hvis jeg skulle give mig selv et råd, så er det helt konkret: “Det skal nok gå.” Jeg oplevede, at alle de ting, jeg var bekymret for, alligevel gik.

Studerende på 2. semester

Man skal ikke stresse for meget over det. Man behøver ikke at finde ud af alt inden. Giv jer god tid. Det ville jeg ønske, at nogen havde sagt til mig.

Studerende på 10. semester

Jeg tror, det er vigtigt at huske, at man ikke er alene. Der er en masse andre studerende, som står i præcis samme situation som en selv.

Studerende på 2. semester

Ikke at dømme andre. Det var nok det bedste, jeg lærte på studiet. Jeg har fået venner, jeg ellers ikke ville have haft.

Studerende på 4. semester

Kan du ikke se videoen? Så husk at acceptere cookies.

Vores tilbud

Du kan frit vælge mellem SRG's tilbud – de er nemlig gratis for alle studerende på SU-godkendte videregående uddannelser.

Få en personlig samtale

Til en individuel samtale har du mulighed for at tale om det, som udfordrer netop dit studieliv.

Deltag i en workshop

Få viden om og hjælp til, hvordan du håndterer typiske studielivsudfordringer. Alle workhops afholdes online. 

Kom med i en gruppe

Få hjælp sammen med andre studerende, som oplever samme udfordringer som dig. Alle grupper afholdes online.

Prøv Online Støtte

Med appen MindDistrict kan du fx arbejde med at forbedre din selvtillid, styrke dine studievaner eller blive bedre til at finde ro.